19 Aralık 2014
Sayı: SİKB 2014/01 (50)

“Çözüm süreci” aldatmacasına devam
Kobanê, Serêkaniyê, Qamışlo ve Cezaa’da direniş
Hırsızlar hala hırsız!
Tutsaklara yayın yasağı mücadeleyle kırıldı
“Türkiye’ye biber gazı sağlamayın”
Amed’de polis Kadir Çakmak’ı katletti
“İşte ihanet, işte Türk Metal”
MESS-Türk Metal ittifakını parçalamak için…
Homurdanmaları bırakıp hesap sormalıyız!
İşçi sağlığı değil, güvencesizlik hedefleniyor!
TPAO özelleştirme kıskacında
DİSK-AR: Asgari ücretlinin alım gücü düştü
Bursa polisi Nestle’ye çalışıyor
Savaş ve yıkım bütçesine karşı binler Ankara’da buluştu
2015 bütçesi ve 13 Aralık mitingi - Alper Suat
Zafer Aydın’ın Yatağan’da gördüğü - T. Kor
CIA’in işkencehaneleri
ABD ile Küba ilişkilerinde “normalleşme” mi, kaleyi içten fethetme siyaseti mi?
İşçi sınıfı ve emekçi kitleler eylemde
Belçika’da yıkıma karşı genel grev!
İsrail katliamlarını sürdürüyor
Gericilik, baskı ve saldırganlık gençliği kuşatamayacak!
DLB: Erdal’dan Berkin’e büyüyor mücadele!
DGB’den Suriyeli göçmenlerle dayanışma
UNICEF’in kadına yönelik şiddet raporu: Malumun ilanı
Kadın kırımı sürüyor!
İyimser dostumuz Şarlo, proletaryanın onurlu palyaçosu - K. Ehram
Yaşasın 19-22 Aralık Direnişimiz!
19-22 Aralık: Tarih sayfaları arasında kızıl bir ayraç
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Savaş ve yıkım bütçesine karşı binler Ankara’da buluştu

 

2015 yılı bütçe görüşmeleri sürerken DİSK ve KESK’in çağrısıyla 13 Aralık’ta Ankara’da “Savaş, yoksulluk, talan bütçesine karşı halkçı bütçe, demokratik Türkiye” mitingi gerçekleştirildi.

DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların üyelerinin yanı sıra ilerici ve devrimci kurumlar da mitingde yerlerini aldılar.

Yürüyüş başlamadan çok önce kolluk kuvvetleri mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı’nı abluka altına aldı. Onlarca çevik kuvvet taburu, yüzlerce sivil kolluk ve alanın dört tarafında konuşlandırılan TOMA’larla işçi ve emekçilere baskı ve terör mesajı verildi.

Ankara Gar önünde 09.00’da toplanılmasının ardından DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların oluşturduğu iki ayrı yürüyüş kolunda binlerce işçi ve emekçi kortejlerini oluşturarak pankartları, flamaları, sloganları ve alkışlarıyla meydana doğru yürüyüşe geçti.

DİSK yürüyüş kolunda Genel-İş, Birleşik-Metal-İş, Limter-İş, Güvenlik-Sen ve TMMOB yürürken devrimci ve ilerici güçlerden BDSP, BDP, DEK, DLB, DGB, DİP, DHF, EMEP, ESP, Halkevi, Kaldıraç, LGBTİ’ler, Öğrenci Kolektifleri, SDH ve TMMOB da DİSK kortejinin devamında yer aldı. KESK yürüyüş kolunda güçlü katılımlarıyla dikkat çeken Eğitim Sen ve BES’in yanı sıra SES, ESM, Tüm Bel-Sen ve Tarım Orkam-Sen yürüdü. Kamu Emekçileri Cephesi de KESK kortejine destek verdi.

Sınıf devrimcileri “Yağma, talan ve savaş bütçesine karşı BİRLEŞİK-MİLİTAN DİRENİŞ!” pankartıyla mitinge katılırken “Yolumuz işçi sınıfının yoludur!” diyen devrimci liseliler ve devrimci gençler güçlü katılımlarıyla dikkat çekti.

Mitingde, işçi cinayetlerinin lanetlenmesiyle başlayan kürsü konuşmalarında Soma, Torunlar ve Ermenek’te yaşamını yitiren işçiler anıldı. İş cinayetlerinde kaybedilen işçiler, idamının yıldönümü olan Erdal Eren şahsında tüm devrim şehitleri, Berkin, Uğur, Ceylan ve yitirdiğimiz tüm değerler şahsında “Enternasyonal Marşı” eşliğinde saygı duruşu yapıldı.

Kürsüde devam eden konuşmalarla direnenler selamlandı, hükümetin politikaları teşhir edildi, işçi ve emekçilerin bugün burada toplanmalarının önemine vurgu yapıldı. Ardından Grup Kibele coşkulu ezgileriyle mitinge destek sundu.

Mitingde konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak mitingi selamladı ve Erdal Eren’i, yeraltlarında, fabrikalarda her gün direnen işçileri ve Ortadoğu’da gerici barbarlığa karşı direnenleri selamladı. Özgen, torba ve dönüşüm yasalarıyla kamusal hizmetlerin piyasalaşmasını, özelleştirmeleri, taşeronlaştırmayı, hükümetin IŞİD’e verdiği aleni desteği, ses çıkaran herkesi şiddet yoluyla sindirme politikalarını, yeni bir SS uygulaması olan güvenlik yasasını, hükümetin borazanlığını ve tetikçiliğini yapan Türk-İş ve Hak-İş’i teşhir etti.

Ardından Roboskili analar sahneye davet edildi. Evlatları Türk sermaye devletine ait savaş uçaklarının bombardımanıyla katledilen iki Roboskili ana, kaybettikleri oğullarının fotoğraflarıyla sahneye çıkarak konuşma yaptı. Konuşma “Şehit namirin!”, “Bijî biratîya gelan’”, “Bijî Berxwedane Kobanê!” sloganları ile desteklendi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko sahneye DİSK’e bağlı üç sendikadan işçilerle birlikte çıktı. Coşkulu bir selamlamanın ardından bütçeye ilişkin vurgularla konuşmasına başlayan Beko, “Bütçe halk için değil, TOMA’lar, saraylar, savaş için çıktı!” dedi. Beko, DİSK’in “devrimci işçilere” dayandırdığı mirasını bugün tüm örgütlülükleriyle sahiplenme çağrısı yaptı. Ayrıca yeni iç “güvenlik” yasası, IŞİD’in katliamları üzerine durdu. “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarının altını çizdi ve ancak işçilerin birliği ile halkların kardeşliğine ulaşılabileceğini belirtti. “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarını atan Beko’ya meydandaki işçi ve emekçiler sloganlarıyla eşlik etti.

Ardından sahneye Soma maden işçileri adına bir işçi çıkarak kitleyi selamladı. Son olarak tekrar sahneye çıkan Grup Kibele halay türküleri ile kitleyi coşturdu.

Mitingden notlar:

- Mitinge toplam katılımın 5 bini KESK olmak üzere 10 bin civarında olduğu gözlendi. DİSK’in 500, TMMOB’un 100 civarında bir kitleyle katıldığı mitingde, genel katılımın hemen hemen yarısını destekleyici ilerici ve devrimci örgütler oluşturdu.

- KESK’in İstanbul, İzmir, Manisa, Urfa, Diyarbakır, Adıyaman, Hatay, Siirt, Bitlis, Samsun, Giresun, Kastamonu, Kırşehir, Eskişehir, Denizli, Kütahya ve Tekirdağ gibi pek çok ilden örgütleriyle mitinge katılımı dikkat çekti.

- Kürt illerinden işçi ve emekçilerin mitinge yoğun katılımı dikkat çekti. Kürt illerinden gelen işçi ve emekçiler Kobanê ve Rojava’yı selamlayan sloganları ve halaylarıyla yürüyüşe coşku kattı.  

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

Sütaş’ta işçi kıyımı sürüyor

 

Sütaş işçilerinin Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenmesi karşısında, Sütaş patronu Muharrem Yılmaz işten atma saldırısına devam ediyor. Daha önce atılan işçilerin direnişi devam ederken yeni işten atmalar yaşandı.

Tek Gıda-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamaya göre Seyit Dönmez, Dursun İpek, Dündar Deniz, Halil Ünal, Tamer Ceylan, Murat Savaş ve Ali Yeşil adındaki işçiler de işten atıldı.

Açıklamada son atılan 7 işçiyle birlikte toplam 66 işçinin atıldığını belirten Tek Gıda-İş Sendikası, Sütaş’ın işten atma saldırılarını sürdürmesine ve yargı kararlarını tanımamasına tepki gösterdi.

Saldırılara rağmen mücadelenin Süreceğini belirten sendika açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Sendika isteyen Sütaş işçisi Tek Gıda-İş’le birlikte mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. Ne kadar kıyım yapılırsa yapılsın, bedeli ne olursa olsun geri adım atılmayacaktır. İşçi hak ve özgürlükleri patronların insafına bırakılmayacak kadar değerlidir ve biz bu değer uğruna her türlü kavgayı vermeye hazırız.”

 
§